De basis van het bedrijf werd vlak na de tweede wereldoorlog gelegd. Willem Menthen begon toen in Utrecht met het maken van de populaire gladde bolle trouwringen. Dit ambachtelijke product is wel bekend als WM5 trouwringen. Ik heb het werk van Willem Menthen voortgezet in Regter-Esser.

De naam Regter-Esser in combinatie met mij is ontstaan, omdat mijn oma, Stien Menthen-Swagers, in 1966 de juwelierszaak op de Schoenmakersstraat heeft gekocht van Jetje Regter-Esser.

Tijdens de koop is mondeling afgesproken, dat de naam moest blijven bestaan, omdat de naam Regter-Esser toen al meer dan 100 jaar een begrip in Roermond was. Na een aantal jaren heeft mijn moeder, Ine Verstappen-Menthen, de zaak weer van oma gekocht.

Ik volgde mijn opleiding als goudsmid in het bekende Schoonhoven. Op de Diamantbeurs in Amsterdam heb ik de techniek van het diamantzetten geleerd.

Als een van de weinigen in Nederland combineer ik het vak van goudsmid en diamant zetten.

R.E. Diamant

Achter de juwelierszaak Regter-Esser ben ik 28 jaar geleden, na mijn opleiding samen met mijn vader, José Verstappen, een groothandel begonnen in handgemaakte juwelen, onder de naam R.E. Diamant, afgeleid van de hoofdletters in Regter-Esser.

Ik startte met een doosje van 6 zelfgemaakte ringen. Ik reisde met mijn OV-jaarkaart van mijn studie met de trein geheel Nederland rond en heb zo mijn eerste contacten met een aantal juweliers gelegd.

Later is dit werk overgenomen door mijn broer als vertegenwoordiger, omdat de zaken al snel goed gingen en er juwelen gemaakt moesten worden.

Doordat mijn moeder MS kreeg, heeft zij jammer genoeg het werk in haar exclusieve juwelierszaak Regter-Esser moeten beëindigen.

Ik stond toen voor een moeilijke beslissing of ik wel of niet de goeddraaiende zaak van mijn moeder zou overnemen, maar ik voel me toch meer kunstenaar en werk liever achter de werkbank dan in een winkel. In 1997 is het pand verkocht en ben ik met mijn atelier verhuisd naar de Steegstraat in Roermond.

Van juwelier naar Juwelenatelier

Hier heb ik het atelier onder de naam Regter-Esser voortgezet, alleen niet meer als juwelier, maar als juwelenatelier waar ik met een combinatie van het goede ambachtelijke van vroeger en moderne technieken van nu een groot scala van kwalitatief hoogwaardige sieraden maak.